Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej

  Wydział Medycyny Weterynaryjnej

   Uniwersytet Rolniczy w Krakowie  

plik svg - godło

grafika ilustracyjna

XXIX Międzynarodowa Konferencja Lekarzy Weterynarii Specjalistów Chorób Świń

31.03.2025
grafika ilustracyjna

Nowe możliwości i sposoby ochrony zdrowia i produkcji świń

XXIX Międzynarodowa Konferencja Lekarzy Weterynarii Specjalistów Chorób Świń

XXIX International Conference of Veterinarians Specializing in Swine Diseases

 

Nowe możliwości i sposoby ochrony zdrowia i produkcji świń

New possibilities and ways of protection pig health and production

 

Program Konferencji/ Conference Programme

 

24.06.2025, Wtorek/ Tuesday

 

8.00. 9.00.       Rejestracja Uczestników/ Registration of Participants

 

9.00. 9.15.       Powitanie Gości/ Welcome of the conference Guests

Dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Rolniczego im.

Hugona Kołłątaja w Krakowie, prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk Uroczyste otwarcie/ Opening ceremony

JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK

 

Sesja I/ Session I

 

Ból, odczucie, o którym lekarze powinni pamiętać/ Pain is a feeling about which vets should remember

Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Roman Kołacz, UMK Toruń

 

9.15. 9.45.       Maciej Nowak (Warszawa/ Warsaw) - Kartezjańska koncepcja bólu

u zwierząt i jej konsekwencje/ Cartesian concept of pain and its consequences

 

9.45. – 10.15.      Ad Bakx (Niderlandy/ Netherlands) - Zintegrowane podejście do leczenia bólu – istotna część wszelkich działań mających na celu poprawę dobrostanu

świń/ Integrated approach to pain management - essential part of any activity that aims to improve pig welfare

 

10.15. – 10.30.     Dyskusja/ Discussion

 

10.30. – 11.15.     Przerwa/ Break

Oficjalne otwarcie wystawy/ Official opening of the exhibition

 

Sesja II/ Session II

 

Ograniczenie stosowania antybiotyków i ZnO, wyzwanie dla lekarzy weterynarii i producentów świń/ Reducing of the use of antibiotics and ZnO, a challange for veterinarians and pig producers

Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk, UR Kraków

 

11.15. – 11.45.     Jürgen Zentek (Niemcy/ Germany, Freie Universität Berlin) - Europejski punkt widzenia na stosowanie cynku u prosiąt/ European perspective about the use of zinc for piglets

 

11.45. – 12.15.     Marc Solà (Hiszpania/ Spain) - Optymalizacja zdrowia przewodu pokarmowego i zdrowia prosiąt bez ZnO, znaczenie plazmy krwi/ Optimizing piglet growth and digestive health without ZnO, the role of plasma

 

12.15. 12.45.     Chris Schouten (Niderlandy/ Netherlands) - Ograniczenie stosowania

antybiotyków oraz poprawa zdrowia odsadzanych prosiąt poprzez

zarządzanie mikrobiotą jelit/ Reduction of antibiotic use and improving health of weaners by managing of gut microbiota

12.45. 13.15.     Dyskusja/ Discussion

 

13.15. – 14.15.     Przerwa lunchowa/ Lunch break

 

Sesja III/ Session III

 

Nowe i niedoceniane sposoby ochrony zdrowia świń/ Underestimated methods of swine health protection

Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Małgorzata Kotulak - Balak,

UR Kraków

 

14.15. 14.45.     Zhang Jie (Chiny/ China) - Postęp w możliwościach zwalczania ASF, PRRS

i i grypy u świń w Chinach/ Progress in control of ASF, PRRS and SI in China

 

14.45. 15.15.     Philippe Leneveu (Francja/ France) - Kontrola zakażeń M. hyo i PCV2

w gospodarstwach rodzinnych we Francji/ Control of infections by M. hyo and PCV2 on family farms in France

 

15.15. 15.45.     Pedro Mendel (Hiszpania/ Spain) - Znaczenie jakości wody pitnej,

wpływ zawartych w niej substancji bioaktywnych na stan zdrowotny

 

świń/ The importance of the quality of drinking water and the impact of bioactive substances used in it on the health of pigs

 

15.45. – 16.15.     Jordi Mora (Wielka Brytania/ Great Britain) - Nowe możliwości i sposoby ochrony zdrowia i produkcji świń/ New possibilities and ways of protection of pig health and production

 

16.15. 16.45.    Tomasz Trela (Austria/ Austria) - Ograniczenia w zastosowaniu antybiotyków

- wyzwania i szanse dla lekarzy weterynarii/ Limitations in the use of antibiotics, challenges and opportunities for veterinarians

 

16.45. 17.15.     Przerwa/ Break

 

17.15. 18.30.     Panel dyskusyjny/ Disccusion panel

Nowe rozwiąznia w ochronie zdrowia świń/ New possibilities in swine health control

Eksperci/ Experts: Karolina Wódz, Paweł Burek, Robert Chachaj, Waldemar Szczurek

Moderator/ Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, UR Kraków

 

20.00.                  Uroczysta kolacja/ Gala dinner

Hotel Metropolo by Golden Tulip, ul. Orzechowa 11, Kraków

 

25.06.2025, Środa/ Wednesday

 

Sesja IV/ Session IV

 

Choroby świń podlegające kategoryzacji, wizerunek brażny mięsnej/ Categorise swine diseases, image of the meat industry

Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Grzegorz Woźniakowski, UMK Toruń

 

8.30. – 9.00.     Krzysztof Jażdżewski (GLW, Warszawa/ Warsaw) - Aktualna sytuacja epidemiologiczna chorób świń wymagających rejestracji/ Notifiable swine diseases curent epidemiological situation

 

9.00. – 9.30.     Łukasz Dominiak (Warszawa/ Warsaw) - Ochrona wizerunku brażny mięsnej/

Protecting the image of the meat industry

 

9.30. 9.45.      Dyskusja/ Discussion

 

9.45. – 10.15.    Przerwa/ Break

 

 

Sesja V/ Session V

 

Nowe narzędzia w ocenie i zwalczaniu chorób świń/ New tools in control of swine diseases

 

Przewodniczący/ Chairman: dr hab. Zbigniew Arent, prof. UR Kraków

 

10.15. – 10.45.     Krzysztof Pająk (Grabica) - Nowe oblicza pleuropneumonii/ New faces of swine pleuropneumonia

.

10.45. – 11.15.     Mariusz Jackiewicz (Warszawa/ Warsaw) - NutriSense - precyzyjne dane to trafione decyzje/ NutriSense, precise data means accurate decisions

 

11.15. – 11.45.     Wojciech Bukała (Warszawa/ Warsaw) - IDALne szczepienia tajemnica zdrowych świń/ IDAL vaccination the secret of healthy pigs

 

11.45. – 12.15.     Paweł Spyrka (UP Wrocław) - Wpływ przewlekłego i ostrego stanu zapalnego na wyniki w sektorach rozrodu i tuczu/ The impact of chronic and acute inflammation on the results achieved in reproduction

and fattening sectors

 

12.15. 12.30.     Dyskusja/ Discussion

 

12.30. 13.45.     Panel dyskusyjny/ Discussion panel

Jakie nowsze rozwiązania wprowadziłem z sukcesem do swojej praktyki?/

What new solutions have I successfully implemented in my practice? Eksperci/ Experts: Grażyna Kusior, Marian Porowski, Janusz Wojtczak, Jarosław Ukleja

Moderator/ Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak

 

13.45. 14.00.    Podsumowanie konferencji/ Conference summary

prof. dr hab. Zygmunt Pejsak

 

 

Rejestracja uczestników na stronie: www.rexan.pl/specjaliscispecjalistom2025