XXIX Międzynarodowa Konferencja Lekarzy Weterynarii Specjalistów Chorób Świń

Nowe możliwości i sposoby ochrony zdrowia i produkcji świń
XXIX Międzynarodowa Konferencja Lekarzy Weterynarii Specjalistów Chorób Świń
XXIX International Conference of Veterinarians Specializing in Swine Diseases
Nowe możliwości i sposoby ochrony zdrowia i produkcji świń
New possibilities and ways of protection pig health and production
Program Konferencji/ Conference Programme
24.06.2025, Wtorek/ Tuesday
8.00. – 9.00. Rejestracja Uczestników/ Registration of Participants
9.00. – 9.15. Powitanie Gości/ Welcome of the conference Guests
Dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Rolniczego im.
Hugona Kołłątaja w Krakowie, prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk Uroczyste otwarcie/ Opening ceremony
JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK
Sesja I/ Session I
Ból, odczucie, o którym lekarze powinni pamiętać/ Pain is a feeling about which vets should remember
Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Roman Kołacz, UMK Toruń
9.15. – 9.45. Maciej Nowak (Warszawa/ Warsaw) - Kartezjańska koncepcja bólu
u zwierząt i jej konsekwencje/ Cartesian concept of pain and its consequences
9.45. – 10.15. Ad Bakx (Niderlandy/ Netherlands) - Zintegrowane podejście do leczenia bólu – istotna część wszelkich działań mających na celu poprawę dobrostanu
świń/ Integrated approach to pain management - essential part of any activity that aims to improve pig welfare
10.15. – 10.30. Dyskusja/ Discussion
10.30. – 11.15. Przerwa/ Break
Oficjalne otwarcie wystawy/ Official opening of the exhibition
Sesja II/ Session II
Ograniczenie stosowania antybiotyków i ZnO, wyzwanie dla lekarzy weterynarii i producentów świń/ Reducing of the use of antibiotics and ZnO, a challange for veterinarians and pig producers
Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk, UR Kraków
11.15. – 11.45. Jürgen Zentek (Niemcy/ Germany, Freie Universität Berlin) - Europejski punkt widzenia na stosowanie cynku u prosiąt/ European perspective about the use of zinc for piglets
11.45. – 12.15. Marc Solà (Hiszpania/ Spain) - Optymalizacja zdrowia przewodu pokarmowego i zdrowia prosiąt bez ZnO, znaczenie plazmy krwi/ Optimizing piglet growth and digestive health without ZnO, the role of plasma
12.15. – 12.45. Chris Schouten (Niderlandy/ Netherlands) - Ograniczenie stosowania
antybiotyków oraz poprawa zdrowia odsadzanych prosiąt poprzez
zarządzanie mikrobiotą jelit/ Reduction of antibiotic use and improving health of weaners by managing of gut microbiota
12.45. – 13.15. Dyskusja/ Discussion
13.15. – 14.15. Przerwa lunchowa/ Lunch break
Sesja III/ Session III
Nowe i niedoceniane sposoby ochrony zdrowia świń/ Underestimated methods of swine health protection
Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Małgorzata Kotulak - Balak,
UR Kraków
14.15. – 14.45. Zhang Jie (Chiny/ China) - Postęp w możliwościach zwalczania ASF, PRRS
i i grypy u świń w Chinach/ Progress in control of ASF, PRRS and SI in China
14.45. – 15.15. Philippe Leneveu (Francja/ France) - Kontrola zakażeń M. hyo i PCV2
w gospodarstwach rodzinnych we Francji/ Control of infections by M. hyo and PCV2 on family farms in France
15.15. – 15.45. Pedro Mendel (Hiszpania/ Spain) - Znaczenie jakości wody pitnej,
wpływ zawartych w niej substancji bioaktywnych na stan zdrowotny
świń/ The importance of the quality of drinking water and the impact of bioactive substances used in it on the health of pigs
15.45. – 16.15. Jordi Mora (Wielka Brytania/ Great Britain) - Nowe możliwości i sposoby ochrony zdrowia i produkcji świń/ New possibilities and ways of protection of pig health and production
16.15. – 16.45. Tomasz Trela (Austria/ Austria) - Ograniczenia w zastosowaniu antybiotyków
- wyzwania i szanse dla lekarzy weterynarii/ Limitations in the use of antibiotics, challenges and opportunities for veterinarians
16.45. – 17.15. Przerwa/ Break
17.15. – 18.30. Panel dyskusyjny/ Disccusion panel
Nowe rozwiąznia w ochronie zdrowia świń/ New possibilities in swine health control
Eksperci/ Experts: Karolina Wódz, Paweł Burek, Robert Chachaj, Waldemar Szczurek
Moderator/ Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, UR Kraków
20.00. Uroczysta kolacja/ Gala dinner
Hotel Metropolo by Golden Tulip, ul. Orzechowa 11, Kraków
25.06.2025, Środa/ Wednesday
Sesja IV/ Session IV
Choroby świń podlegające kategoryzacji, wizerunek brażny mięsnej/ Categorise swine diseases, image of the meat industry
Przewodniczący/ Chairman: prof. dr hab. Grzegorz Woźniakowski, UMK Toruń
8.30. – 9.00. Krzysztof Jażdżewski (GLW, Warszawa/ Warsaw) - Aktualna sytuacja epidemiologiczna chorób świń wymagających rejestracji/ Notifiable swine diseases curent epidemiological situation
9.00. – 9.30. Łukasz Dominiak (Warszawa/ Warsaw) - Ochrona wizerunku brażny mięsnej/
Protecting the image of the meat industry
9.30. – 9.45. Dyskusja/ Discussion
9.45. – 10.15. Przerwa/ Break
Sesja V/ Session V
Nowe narzędzia w ocenie i zwalczaniu chorób świń/ New tools in control of swine diseases
Przewodniczący/ Chairman: dr hab. Zbigniew Arent, prof. UR Kraków
10.15. – 10.45. Krzysztof Pająk (Grabica) - Nowe oblicza pleuropneumonii/ New faces of swine pleuropneumonia
.
10.45. – 11.15. Mariusz Jackiewicz (Warszawa/ Warsaw) - NutriSense - precyzyjne dane to trafione decyzje/ NutriSense, precise data means accurate decisions
11.15. – 11.45. Wojciech Bukała (Warszawa/ Warsaw) - IDALne szczepienia – tajemnica zdrowych świń/ IDAL vaccination the secret of healthy pigs
11.45. – 12.15. Paweł Spyrka (UP Wrocław) - Wpływ przewlekłego i ostrego stanu zapalnego na wyniki w sektorach rozrodu i tuczu/ The impact of chronic and acute inflammation on the results achieved in reproduction
and fattening sectors
12.15. – 12.30. Dyskusja/ Discussion
12.30. – 13.45. Panel dyskusyjny/ Discussion panel
Jakie nowsze rozwiązania wprowadziłem z sukcesem do swojej praktyki?/
What new solutions have I successfully implemented in my practice? Eksperci/ Experts: Grażyna Kusior, Marian Porowski, Janusz Wojtczak, Jarosław Ukleja
Moderator/ Moderator: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
13.45. – 14.00. Podsumowanie konferencji/ Conference summary
prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
Rejestracja uczestników na stronie: www.rexan.pl/specjaliscispecjalistom2025